NEN1010 Kabelberekeningen© RD

NEN1010 Kabelberekeningen© RD is de opvolger van de door C-Services Holland b.v. ontwikkelde  software NEN1010 Kabelberekeningen©. De software is een modulair opgebouwd programma, waarmee ook complexe verlichtingskabels met aftakking op aftakking doorgerekend kunnen worden. Dankzij de speciale rekenmodule en het grote gebruiksgemak kunnen de berekeningen snel worden uitgevoerd. Ook is het mogelijk om verlichtingsnetten te berekenen op basis van gelijkstroom. Het programma bepaalt met formules of tabellen uit de NEN1010 (gebaseerd op de norm NEN1010:2007 en NEN1010:2015 van NEN te Delft) o.a. de minimale doorsnede van de aders, de maximale lengte van de kabel in verband met het toegestane spanningsverlies, de kortsluiting en de aanraakspanning. De kabel, het voedende gedeelte en belastingen worden grafisch en dynamisch weergegeven. Dankzij de overzichtelijke indeling van het invoervenster en duidelijke rapportages weet u direct welke gegevens nog ingevuld moeten worden, welke gegevens berekend zijn of welke buiten de door de NEN1010 gestelde grenzen vallen.

Werkwijze NEN1010 Kabelberekeningen© RD

In het programma NEN1010 Kabelberekeningen© RD wordt per project een bestand aangemaakt waarin de berekeningen gedefinieerd worden. In combinatie met de gebruiksvriendelijke interface kunt u snel en overzichtelijk een berekening opzetten.

De berekening begint met het invoeren van enkele administratieve gegevens zoals projectnaam, omschrijving en begin- en eindpunt van de kabel. Bij het aanmaken van een kabel wordt het nummer, type, begin- en eindpunt, eventuele overlengte van de mast en de kast ingegeven en indien gewenst de doorsnedebeperking ingevoerd. Vervolgens wordt de kast en het voorliggend net gedefinieerd, hier worden onder andere het type stelsel, de beveiliging en de weerstanden voor kortsluitberekeningen ingevuld. Daarna worden, eventueel met behulp van de wizard, de belastingspunten geplaatst. Als belastingspunt kan gekozen worden voor verlichting, motor of connector.

Tussen de verschillende belastingspunten worden de segmenten van de kabel getekend. Hierbij worden eigenschappen zoals wijze van aanleg, materialen voor isolatie en geleider bepaald. Dankzij de wizard kunnen direct meerdere segmenten getekend worden met dezelfde eigenschappen. Hier wordt onder andere de roterende fase, aantal belastingen en onderlinge afstand ingevuld.

Na het doorrekenen van de kabel ziet u in de duidelijke en overzichtelijke rapportage welke problemen en aandachtspunten naar voren komen en de kabel voldoet aan de gestelde eisen van de NEN 1010.

Modules

Het softwarepakket is opgebouwd uit diverse modules. U kunt kiezen voor een volledig pakket met daarin alle modules, of kiezen voor de module die het best past bij uw werkzaamheden. In de modulebeschrijving vindt u een vergelijking van functionaliteiten en een omschrijving van de diverse modules.

 
  BASE EXTENDED PRO
Eenvoudige invoer van gegevens
Symmetrische belasting
Zelf definieerbare beveiligingstypen
Rekenen met meerdere segmenten
Meerdere belastingspunten toevoegen
Asymmetrische belastingen
Wizard functionaliteit
Aftakkingen
Opbouwen van objectendatabase
Hanteren van doorsnedebeperking

Voordelen NEN1010 Kabelberekeningen© RD    

 

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van NEN1010 Kabelberekeningen© RD? Neem dan vrijblijvend contact op met onze afdeling sales via 0118-419911 of sales@csh4u.nl.

Voor veelgestelde vragen omtrent mogelijkheden, systeemeisen, trouble shooting, et cetera voor NEN1010 Kabelberekeningen© RD kunt u terecht op de FAQ. 

Voor vragen omtrent oudere versies van de software kunt u ook de betreffende FAQ NEN1010 downloaden.